Menu
Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, μάσησης και κατάποσης παιδιών ή ενηλίκων. Στα παιδιά, η έναρξη της καθορίζεται από την μη αναμενόμενη ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς, εκτελείται σε διεπιστημονικά κέντρα ειδικής αγωγής ή στο σπίτι, από πτυχιούχους, ειδικούς θεραπευτές των ΤΕΙ.
Όπως σε όλες τις θεραπείες, απαιτείται πρωτίστως μία ιατρική διάγνωση έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο προκειμένου να αντιμετωπιστούν, να βελτιωθούν και να αποκατασταθούν οι δυσκολίες. Ο λογοθεραπευτής, σε μία πρώτη συνάντηση (αξιολόγηση), με την παρουσία των γονέων, αξιολογεί την κλινική εικόνα του παιδιού, παρατηρεί και καταγράφει την συμπεριφορά, τις γνώσεις και την εκδήλωση των συμπτωμάτων του.
Υποβάλλει το παιδί σε κάποιες δραστηριότητες ή ασκήσεις μέσω διαγνωστικών εργαλείων, τεστ και ερωτηματολογίων, χρησιμοποιεί εκπαιδευτικό και θεραπευτικό υλικό και έτσι διαπιστώνει τα αναπτυξιακά ελλείμματα που εμφανίζονται στον λόγο, τα όποια εμπίπτουν ή όχι, στο αρχικό αίτημα και την ανησυχία των γονέων. Τέλος αποφασίζεται από κοινού η έναρξή ή μη ενός λογοθεραπευτικού προγράμματος.
Εφόσον ενταχθεί το παιδί σε πρόγραμμα, δίδεται στο γονιό δωρεάν υλικό ή ασκήσεις για το σπίτι και υπάρχει τακτική ενημέρωση για την πορεία του παιδιού στο πέρας κάθε συνεδρίας. Γονιός και θεραπευτής λειτουργούν “συν-θεραπευτικά” για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ένα μέρος της δαπάνης των λογοθεραπειών αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον συνταγογραφηθεί μία γνωμάτευση από ειδικούς ιατρούς αναπτυξιολόγους, παιδοψυχίατρους ή παιδονευρολόγους.
Ο λόγος είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επικοινωνεί με την γλώσσα και ο ορισμός του δεν περιορίζεται μόνο στην ομιλία. Συνυπάρχουν ο “εσωτερικός” και ο “εξωτερικός” λόγος. Για να μπορέσει ένα παιδί να μιλήσει, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τις λέξεις ή τις έννοιες που ακούει και μετά να τις συνδυάσει στο μυαλό του (εσωτερικός λόγος).
Στην συνέχεια πρέπει να τις εκφράσει και έτσι να σχηματίσει μία πρόταση (εξωτερικός λόγος). Τέλος, πρέπει να τις χρησιμοποιήσει σωστά για να έχουν κάποιο νόημα (επικοινωνία). Συνήθως οι γονείς ανησυχούν σε μία καθυστέρηση ομιλίας του παιδιού τους γύρω στα 2 με 3 έτη.
Αυτό είναι εύλογο εφόσον τα παιδιά 3 ετών τυπικής ανάπτυξης, κατέχουν συνήθως ένα λεξιλόγιο που αγγίζει τις 700-900 λέξεις, έχουν την θέληση να εμπλακούν σε ένα διάλογο, μιλούν με σχετικά καθαρή άρθρωση, σωστή σύνταξη και δομή, περιγράφουν γεγονότα ή εμπειρίες τους, ρωτούν να μάθουν από τους ενήλικες και αποζητούν παιχνίδια με συνομήλικα παιδιά.
Πολλά παιδία όμως δεν προφέρουν σωστά κάποιες λέξεις, δεν έχουν ευφράδεια λόγου, κάνουν πολλά γραμματικά λάθη, δεν εκφράζονται με τρόπο που να βγαίνει κάποιο νόημα. Επίσης κάποια προτιμούν να απομονώνονται, να παίζουν μόνα τους και να αδιαφορούν για τα άλλα πρόσωπα.
Το κόστος και οι τιμές της λογοθεραπείας ποικίλουν με βάση την συχνότητα των συνεδριών που απαιτούνται σε εβδομαδιαία βάση και σύμφωνα με την βαρύτητα της διαταραχής. Συνήθως εκτελούνται από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα και συχνά η θεραπευτική παρέμβαση συνδυάζεται με άλλες ειδικές θεραπείες όπως η εργοθεραπεία, η ειδική διαπαιδαγώγηση, η ψυχοθεραπεία ή η φυσικοθεραπεία.
Η λογοθεραπεία, όπως και οι υπόλοιπες ειδικές θεραπείες πρέπει να πραγματοποιούνται σε κατάλληλα εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης ή ειδικής αγωγής, με την συμβολή μιας διεπιστημονικής ομάδας. Σε σπάνιες περιπτώσεις παιδιών με ήπιες δυσκολίες ή ανάγκης καθοδήγησης και αναπλαισίωσης, μπορούν να εκτελεστούν κατ’ οίκον συνεδρίες.
Το κράτος αποζημιώνει την κάθε λογοθεραπεία με 15 ευρώ. Τα κέντρα ειδικής αγωγής ή λογοθεραπείας στην Αθήνα χρεώνουν συνήθως από 25 έως και 40 ευρώ την κάθε συνεδρία. Ωστόσο οι γνωματεύσεις των παιδιών καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δαπάνης. Οι λογοθεραπείες σε παιδιά 2 και 3 ετών που παρουσιάζουν δυσκολίες αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ σήμερα, από 60 ευρώ (4 Λ/Θ τον μήνα για διαταραχή άρθρωσης), 90 ευρώ (6 Λ/Θ τον μήνα για ειδική διαταραχή της γλωσσικής έκφρασης) έως και 225 ευρώ (15 Λ/Θ τον μήνα για διαταραχή αυτιστικού φάσματος, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ).
Έχουν διάρκεια από 4 έως 12 μήνες σύμφωνα με τους κωδικούς διαταραχών που εγκρίνονται από τον ΕΟΠΠΥ κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης από ιδιώτη ή κρατικό παιδοψυχίατρο, παιδονευρολόγο ή παιδίατρο αναπτυξιολόγο. Στο Ειδικό Κέντρο Παιδιού Αθηνών, υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης από τον Παιδοψυχίατρο του κέντρου, ο οποίος εξετάζει το παιδί και συμμετέχει στην θεραπευτική του παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.